Culinair Curaçao
Eten en drinken op Curaçao
De Antilliaanse keuken is een smeltkroes van eetculturen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Afrika, een aantal Europese landen en Azië. Iedere periode in de geschiedenis van Curaçao heeft zijn sporen nagelaten in bijzondere gerechten; van de bezetting door de Spanjaarden, tot de komst van de Nederlanders en de Afrikaanse slaven. Curaçaoënaars nemen de tijd om rustig te koken en met de hele familie te eten. Bij feestelijke gelegenheden wordt er extra veel aandacht besteed aan de maaltijden, ieder feest kent zijn eigen kenmerkende gerechten.
Bekende gerechten Curaçao

Bekende Curaçaose gerechten zijn pastechi (Antilliaanse pastei), Johnnycake (gefrituurd broodje), Tutu, sopi piska (vissoep), funchi (soort maïs polenta), ajaca (in bananenbladeren gewikkeld gerecht) en pan bati (mais pannenkoek) . Ook stoofschotels (stobá) zijn erg geliefd, ze worden bereid met rund, kip, geit (kabritu), leguaan of schelpdier (karkó), en verschillende soorten groenten. De vis voor de piska ku funchi (vis met maïsmeel) wordt dagelijks vers gevangen in de Caribische zee en is stevig en smaakvol. Bij veel restaurants staan lokale vissoorten als barracuda, wahoo en tonijn op de kaart.
De Nederlandse cultuur is terug te zien in de keshi yená, een uitgeholde Edammer kaas gevuld met een kruidig mengsel van kip of gehakt, verschillende groenten, kappertjes, rozijnen, pruimen en olijven. De kaas wordt, nadat hij is geweekt, van zijn waslaag ontdaan, gevuld, en in de oven gebakken.
Bent u in een avontuurlijke bui? Probeer dan de guiambo, (een okrasoep met ingrediënten als gezouten vlees, varkensstaart, garnalen, vis en schelpdieren) of de sòpi mondongo (ingewandensoep). De sòpi mondongo wordt van oudsher gegeten wanneer er een nieuw dak op het huis zit en hoort ook echt bij de zondagse maaltijd.