Culinair

Culinair Curaçao

Eten en drinken op Curaçao

De Antilliaanse keuken is een smeltkroes van eetculturen in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika, Afrika, een aantal Europese landen en Azië. Iedere periode in de geschiedenis van Curaçao heeft zijn sporen nagelaten in bijzondere gerechten; van de bezetting door de Spanjaarden, tot de komst van de Nederlanders en de Afrikaanse slaven. Curaçaoënaars nemen de tijd om rustig te koken en met de hele familie te eten. Bij feestelijke gelegenheden wordt er extra veel aandacht besteed aan de maaltijden, ieder feest kent zijn eigen kenmerkende gerechten.

Bekende gerechten Curaçao

Curaçao Tutu
Curaçao Tutu

Bekende Curaçaose gerechten zijn pastechi (Antilliaanse pastei), Johnnycake (gefrituurd broodje), Tutu, sopi piska (vissoep), funchi (soort maïs polenta), ajaca (in bananenbladeren gewikkeld gerecht) en pan bati (mais pannenkoek) . Ook stoofschotels (stobá) zijn erg geliefd, ze worden bereid met rund, kip, geit (kabritu), leguaan of schelpdier (karkó), en verschillende soorten groenten. De vis voor de piska ku funchi (vis met maïsmeel) wordt dagelijks vers gevangen in de Caribische zee en is stevig en smaakvol. Bij veel restaurants staan lokale vissoorten als barracuda, wahoo en tonijn op de kaart.

De Nederlandse cultuur is terug te zien in de keshi yená, een uitgeholde Edammer kaas gevuld met een kruidig mengsel van kip of gehakt, verschillende groenten, kappertjes, rozijnen, pruimen en olijven. De kaas wordt, nadat hij is geweekt, van zijn waslaag ontdaan, gevuld, en in de oven gebakken.

Bent u in een avontuurlijke bui? Probeer dan de guiambo, (een okrasoep met ingrediënten als gezouten vlees, varkensstaart, garnalen, vis en schelpdieren) of de sòpi mondongo (ingewandensoep). De sòpi mondongo wordt van oudsher gegeten wanneer er een nieuw dak op het huis zit en hoort ook echt bij de zondagse maaltijd.

culinair

Hier onder enkele leuke horeca gelegenheden

  • Jaanchies bij Westpunt
  • Restaurant Shore van het Santa Barbara Resort (op een geweldige locatie aan de oceaan)
  • Ginger in de sfeervol opgeknapte wijk Pietermaai in Willemstad
  • Landhuis Brakkeput Mei Mei, op het voorterras van een historisch negentiende-eeuws plantagehuisMarkthal Plasa Bieu.

Pan Será

‘Pan’ is brood en ‘será’ betekent gesloten.
Pan será is een broodsoort die zijn oorsprong vindt in de tijd dat er buiten de stad geen bakkerijen waren. De mensen bakten zelf hun brood in zelfgemaakte stenen ovens. Het brood werd zo goedkoop mogelijk gehouden waardoor er een minimum aan gist in werd gebruikt.
Van een Pan será zoals hij vroeger gebakken werd, kon je maar een kwart op, zo zwaar was het. Aan deze eigenschap heeft dit brood dan ook zijn naam Pan será te danken.
De ovens stonden buiten, op het erf. De brandstof waarmee ze verhit werden was sprokkelhout. Als je over het eiland struint kom je hier en daar nog wel eens zo’n oude oven in een tuin tegen. Omdat niet iedereen een oven had, werd dit brood ook gebakken voor de verkoop.

pan sera
pan sera

pan sera
pan sera

pan sera
pan sera

Bolo Pretu
Bolo Pretu

Snoepgoed en gebak

Antillianen houden erg van gebak en snoepgoed zoals bolo (cake) en tèrt. Eén van de bekendste bolo op Curaçao is de Bolo pretu (zwarte taart), waarvan de hoofd ingrediënten pruimen, noten en alcohol zijn. Deze taart wordt geserveerd bij belangrijke gebeurtenissen als een bruiloft, doop of eerste communie. Tèrt is het best te vergelijken met Limburgse vlaai. De korst is echter droger en de vulling wordt anders gemaakt. Van gemalen pinda’s maakt men op Curaçao S-vormige koekjes, die lèter genoemd worden.

Feestelijke maaltijden

Met Kerst en Nieuwjaar wordt ayaca gegeten. De bananenbladeren zijn gevuld met een laagje deeg van maismeel, zout, suiker, anijszaad, geraspte kaas, boter en melk. De deegbodem wordt gevuld met kippen- en varkensvlees, kappertjes, rozijnen, pruimen, olijven, piccalilly, ham, amandelen, selderie, peterselie, augurken en Spaanse peper. Het complete pakketje wordt gekookt in water, waarna men het laat afkoelen. Kort voor de maaltijd wordt het gerecht nog even opgewarmd. Aan het einde van de feestdagen, of een groot feest als een huwelijk, worden vaak zakjes uitgedeeld met snoepgoed, suikerwerk en gezoete amandelen.

Netto Bar
Netto Bar

Populaire dranken

Op Curaçao is er altijd wel reden voor een feestje, waarbij de drank meestal rijkelijk vloeit. Veruit de bekendste drank op het eiland is Polar bier, dat officieel uit de Verenigde Staten komt, maar wordt gebrouwen in Venezuela. Andere populaire bieren zijn Heineken en Amstel. Naast bier drinken Antillianen graag gedestilleerd en cocktails in de meest fantastische kleuren en smaken. De blauwe likeur van de Laraha sinaasappel (Blue Curaçao) heeft Curaçao enorme bekendheid bezorgd over de hele wereld en wordt nog steeds lokaal gemaakt, in Landhuis Chobolobo. De Netto Bar, Home of the world famous Ròm Bèrdè, is zeker een bezoek waard. De bar, met de zeer ontspannen sfeer, bestaat al sinds 1954 is de maker van de authentieke Ròm Bèrdè (groene rum).

Stranden Curaçao

Stranden

Flora & Fauna

Flora en Fauna

willemstad

Algemeen

Reserveer uw vakantie appartement vandaag

voor uw ontspannen vakantie op Curaçao